EKOWALL

Capture d’écran 2014-09-23 à 16.36.44

Duurzaamheidsproject

Ekowall is reeds meerdere jaren werkzaam als onderaannemer voor een paar bedrijven in de bouwsector. Funderingen, houtskeletbouw, metselwerken, dakwerken etc. de werven waar wij werken uitvoerden waren verspreid over zowat heel Vlaanderen en een deel van Wallonië. De zetel is echter van bij de start gevestigd op het industrieterrein “De Vunt” te Holsbeek. De werknemers wonen in het Leuvense. Vanaf het bouwverlof dit jaar hebben wij beslist om ons te concentreren op de regio Leuven, vooral verbouwingen met als specialiteit het isoleren van gevels en daken. Gevels met isolatie en crepi, steenstrips en gevelbekledingen allerhande. Daken isoleren en indien nodig en gevraagd het vernieuwen met het inrichten van zolderruimtes om zo de bebouwde volumes beter te benutten.

Het duurzaamheidsaspect in ons project bestaat uit twee belangrijke punten
1) Door bewust te opteren voor een kleiner werkgebied verkleinen wij drastisch de uitstoot van het transport van en naar de werf. We beschikken over 6 lichte vrachtwagens en twee personenwagens. Een kleine berekening van de vermindering van de CO² uitstoot:De afstand van en naar de werf verminderd van gemiddeld 80 km tot gemiddeld 15 km.
a. Voor de arbeiders met de bestelwagens, twee maal daags. => 130 km minder x 6 bestelwagens x ca 250 dagen per jaar => 195.000 km per jaar. Gemiddeld verbruik bestelwagens (vaak met aanhangwagen) zit rond de 11 liter/100 km => totaalverbruik bestelwagens in liter diesel = 21450 liter.
b. Voor werfcoördinatie, werftoezicht en oplevering van de werken schatten wij dat de gereden kilometers van de personenwagens zullen dalen van ca 75.000 km tot ca 15.000 km. Dus 60.000 km minder x 2 wagens x 6 l/100 km = 7200 liter
c. Totaal verwachten wij dus een daling van het verbruik van diesel van ca 28.650 liter diesel of een vermindering van de CO2 uitstoot van, als ik het goed berekend heb ca 75.636 kg of 75.6 TON CO2

2) Het plaatsen van buitengevel- en dak isolatie zorgt bij elk project weer voor vermindering van de uitstoot.
Het bekomen van een kleiner werkgebied proberen wij te bekomen door duidelijk (reeds op de website) te vermelden dat wij werven binnen een straal van max 20 km rond het bedrijf als doel hebben, en verder gelegen werven ons minder interesseren.
Dit project heeft alleen maar duurzame voordelen:
– Grote vermindering van CO2 uitstoot
– Minder kosten => betere prijs voor isolatiewerken
– Minder verkeersstress en meer vrije tijd => gezonder leven voor onze mensen
Er is echter een grote uitdaging, en dat is het vinden van voldoende werk binnen deze regio.

Kris Vandermeulen
0499/169.601

http://www.ekowall.be