Voorbereiden

_MG_0791Kijk hier voor enkele tips.

Leer je tempo kennen

Als je aan de start verschijnt zonder enige voorbereiding is de kans groot dat je je laat meeslepen door de andere lopers en de sfeer bij het vertrek. De adrenaline die daar wordt opgewekt zal je helaas niet blijven bijstaan, zeker niet wanneer je verder van de samenkomst verwijderd bent en de speaker en supporters niet meer hoort. Je tempo gaat omlaag en je wordt moe. Om dat te vermijden kan je op voorhand enkele trainingen doen zodat je beter kan inschatten welk tempo je aankan.

 Heeft het nu nog zin om te trainen?

Het heeft wel zin om nog wat te trainen, maar grote sprongen vooruit zal je conditie op 3 weken niet maken. Waarom het dan toch nog zin heeft om te trainen? Je kan met de conditie die je hebt een relatief goed of een relatief slecht resultaat neerzetten, en door nog wat te trainen kan je het beste uit je conditie halen. Je lichaam reageert op inspanningen en maakt zich weerbaarder voor een volgende inspanning. De ene aanpassing duurt langer dan de andere, maar de eerste aanpassingen komen echter al heel snel. Zo zullen je spieren op de tijd die je nog rest al terug wat actiever worden, zeker als je lange tijd niet veel gesport hebt. Ze worden als het ware weer wakker gemaakt en raken gewend aan opnieuw meer werken. Bij de eerste trainingen kan nog wat spierpijn optreden, maar je spieren wennen normaal erg snel aan ‘weer werken’ en die spierpijnen verdwijnen snel, als je tenminste je trainingen rustig aan doet.

 No Rocky Style

Ga trainen, maar hou je enthousiasme in bedwang. De verleiding is groot als je gemotiveerd bent om erin te vliegen, en het risico is groot dat je er te enthousiast invliegt en meer kwaad doet dan goed. Begin niet met dagelijks te gaan lopen, maar laat een dagje tussen, zodat je lichaam kan bekomen. Begin en eindig je training met opwarming en cooldown, dat kan heel rustig joggen zijn, maar dat kan ook wandelen zijn.Vermijd woeste scenario’s die aan Rocky doen denken: je te pletter trainen tot het zwart wordt voor je ogen, om vervolgens nog een laatste spurtje te trekken op de tribunes van het Heizelstadion, het brengt je misschien in een stadium van delirium en fatamorgana’s, maar je wint er niets mee. Take it easy, na je training moet je je fris en energiek voelen, niet uitgeput. Uitputting is enkel voor doorgedreven training.

Eten en drinken

Je kan uiteraard je eetgewoontes wat aanpassen, kwestie van je gezonde ambitie door te trekken van bewegen naar eten, maar niet iedereen zal zijn eetgewoontes even drastisch willen wijzigen. Zorg vooral dat je voldoende water drinkt, zeker als je wel eens een tas koffie of alcohol drinkt. Water is de smeerolie van je pezen en gewrichten, en ook je spieren schieten sneller in een kramp als er te weinig water voorradig is. Drink regelmatig water, zet een fles op je bureau en drink die leeg tijdens de dag. Drink wat water voor de training, maar geen liters, en vul na de inspanning weer aan. Ook hier, aanvullen, niet enkel met alcohol!

Om ongemakken als een steek in je zij te vermijden eet je best in de laatste 2 tot 3 uur voor de training geen grote hoeveelheden meer. Je mag gerust nog iets eten, maar beperkt. Eet je teveel, dan moet er zuurstof naar maag en benen, en onze hersenen sturen dan de zuurstof naar de benen, waardoor de maag gaat protesteren, en dat is geen prettig gevoel.

Wil je meer tips, richt je dan tot onze running coach op info@fffc.be of bart.delobel@runningnation.eu

Veel succes, en tot op researchRUN™

Het researchRUN™ team