Specialist in preventie en welzijn op het werk, IDEWE, opnieuw partner van de RESEARCHRUN

Partner IDEWE is specialist in preventie en welzijn op het werk, en doet aan gezondheidspromotie op het werk met Fit4Work. Het Fit4Work-programma stimuleert beweging en een goede gezondheid in bedrijven. Een van drijvende krachten achter dit initiatief is Veerle Hermans, verantwoordelijke van de discipline Ergonomie bij IDEWE. Veerle is een bezieler van de loopsport, heeft het hart op de tong, en behoorlijk wat loopkilometers in de benen. Ook in 2019 gingen we bij haar langs voor een interview. Hoe zit het met haar looproutines tegenwoordig en heeft ze ondertussen nog meer gouden tips om gezond en met goesting te (beginnen) lopen en sporten?

We zien in toenemend mate allerlei loopinitiatieven ontstaan. Maar jij loopt al langer, niet? Geef je nog eens even jouw start met de loopmicrobe weer?

Ik studeerde Master in Bewegingswetenschappen, in de studentenmiddens ‘Sportkot’ genoemd. In het programma van die opleiding zat ook een looptest. Meteen de eerste keer dat ik verplicht werd 3 kilometer te lopen in een specifieke tijd. Net als voor een ander examen wilde ik me ook hierop ernstig voorbereiden. Trainen, dus. Dat beviel me zo goed, dat ik met enkele collega-studenten besloot om dit te blijven doen. Zo werd lopen een vast onderdeel in mijn weekroutine. En na mijn studies ging ik ook start-to-runcursussen in mijn gemeente begeleiden.

Loop je met een doel voor ogen?

Tot enkele jaren geleden was ik fanatieker bezig. Toen mijn eerste start-to-runcursisten een marathon gelopen hadden, vond ik dat ik niet kon achterblijven. Mijn laatste marathon is ondertussen drie jaar geleden (Berlijn, off my bucket list!) maar plots leek het of ik uitgelopen was: ik had geen zin meer om nog hogere doelen te zoeken. Een ultraloop interesseert mij niet en betere tijden lopen al evenmin. Ik word zelfs een beetje lastig van al die ‘records’ op social media, ik hoop dat ze vooral plezier hebben aan hun prestaties…

Want plezier dat heb ik wel, ik loop nog altijd driemaal per week, maar minder lange afstanden, op een rustiger tempo, no stress! Het ongedwongen lopen, zonder een schema dat je oplegt hoeveel je wanneer moet lopen, geeft me nu veel meer voldoening en plezier. Het valt ook beter te combineren met een drukke job en gezinsleven waarbij sport bij iedereen op de planning staat en ik dus een extra job als taxichauffeur heb. Ik neem overal mijn loopkledij en schoenen mee naartoe en heb zo al heel wat omgevingen rond sporthallen in Vlaanderen gezien: terwijl de oudste dochter zich opwarmt voor een volleybalmatch, loopt de mama in de velden of bossen. Of wanneer de jongste weer één of andere acrobatische oefening in het cheerleaden doet, verken ik terug de looproutes rond het Sportkot. Zalig!

Je hebt ook wel wat wedstrijden gelopen. Kun je lopers enkele tips geven vanuit je ervaring? Zijn er typische beginnersfouten, of dingen waarmee je best rekening houdt als je met lopen start?

Ik raad de onervaren deelnemers aan de RESEARCHRUN aan om vooral niet te snel te starten. Je lichaam heeft nood aan een opwarming zodat je hele mechanisme in gang wordt gezet. Daarnaast heb je op elke wedstrijd altijd wel enkele ‘clowns’ die – om indruk te maken op hun supporters, voor de lol, of voor de camera’s –starten met een spurt, om nadien abrupt te vertragen. Laat jij je meetrekken door die opscheppers? Dan ben je waarschijnlijk heel snel buiten adem, met nefaste gevolgen voor je verdere wedstrijd.

Een opwarming is niet moeilijk. Je zet gewoon je lichaam zachtjes in beweging: stappen terwijl je met de armen zwaait, huppelen, kleine sprongetjes maken, of lichtjes lopen. Doe dit zeker voor het jouw beurt is om te starten bij de RESEARCHRUN.

Vergeet ook je andere fysieke parameters niet: een tweetal keer per week wat krachttraining om je ‘core’ in conditie te houden en het onderhouden van je flexibiliteit is belangrijk om je lichaam gezond te houden.

Wielrenners spenderen fortuinen aan hun fiets, die vooral zo licht mogelijk moet zijn. Aan welk materiaal besteed jij het meeste aandacht?

Onderzoek heeft bewezen dat de kwaliteit van loopschoenen cruciaal is.  Goede loopschoenen zijn echt belangrijker dan een flashy uitrusting. Te vaak nog gaan mensen lopen op oude tennisschoenen die ze nog in de kast hebben staan. Jammer genoeg zullen velen onder hen last krijgen van beenvliesontsteking – soms na enkele weken al. Of wanneer de achillespees begint op te spelen, lastig, want vraagt dikwijls een lange revalidatie.

Doe ook nooit nieuwe kleding of schoenen aan op een wedstrijd, zonder er voordien al eens mee gelopen te hebben. Ook nieuwe sokken kunnen bij langere afstanden teveel schuifkracht geven en tot resultaat hebben dat je beloond wordt met een blauwe teennagel …

Sommige sporters zijn felle aanhangers van het blootvoets lopen, terwijl anderen het afkeuren. Men verwijst hier telkens naar onze voorouders die ook geen schoeisel oorspronkelijk droegen, maar zij hadden ook geen asfalt of harde ondergrond … Bedenk ook dat ons hielbeen bestand is aan grote schokken (zoals bij het lopen), terwijl het landen op de voorvoet wat bij blootvoets lopen veel voorkomt, zorgt voor hoge krachten op de smallere voorvoetbeentjes. Voer voor discussie en wetenschappelijk onderzoek!

Gebruik jij energiegels of sportdrank?

Vaak zie je dat sporters bij een training of een korte loop een flesje water bij zich dragen. Eigenlijk is dat overbodig bij inspanningen van minder dan een uur. Wie overdag genoeg water drinkt, kan er zeker een uurtje tegen.

Sport je langer dan één uur of loop je bij extreme temperaturen? Dan moet je wel drinken. Water is vaak voldoende. Sportdranken zijn pas van belang bij zwaardere inspanningen, waarbij het ook noodzakelijk wordt om het zout- en suikergehalte terug op peil te brengen. Probeer ook dit voldoende uit, niet iedereen verteert deze dranken of gels gemakkelijk en het zou toch jammer zijn dat je tijdens een wedstrijd met krampen moet opgeven.

Enkele tips om je slaagkansen te verhogen

  • Beloon jezelf: rustuurtje, saunabezoek, nieuwe T-shirt, … Ga je met de collega’s sporten? Bedenk dan samen een leuk beloningsysteem, of, waarom niet, vraag je baas om jullie te belonen, zoals met de deelname aan de RESEARCHRUN 😉
  • Geen tijd met je drukke agenda om te gaan lopen? Maak het jezelf gemakkelijk: neem je loopkledij mee naar het werk. Zo kleed jij je om op het werk en kun je één keer per week tijdens je lunchpauze, of onmiddellijk na het werk lopen. Zo vermijd je ook onmiddellijk in het drukke gezinsleven te komen of in je zetel te ploffen.
  • Koppel je prestatie aan een goed doel, zo deed ik in mei nog mee aan de Levensloop, een initiatief van de Stichting tegen Kanker.
  • Maak er een sport van om op zoveel mogelijk plaatsen te lopen. Sport Vlaanderen heeft i.s.m. heel wat gemeenten Loopomlopen aangegeven van verschillende afstanden in de natuur. Hier vlakbij in het Meerdaelwoud heb je zo een fantastische loop (start aan de parking in Sint-Joris-Weert). En kom zeker ook eens naar Huldenberg voor wat pittige klimmetjes 😉. Meer info:

https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/vlaamse-loopomlopen/overzicht-vlaamse-loopomlopen/