Lopen in de hitte – running in hot weather

Beste lopers, Dear runners (English version see below)

Je zal wellicht al even stilgestaan hebben bij het feit dat het zo warm is en dat dat donderdag, tijdens de RESEARCHRUN ook zo zal zijn. Op het nieuws wordt gezegd dat inspanningen afgeraden worden bij zulke hitte. Daarom willen we dat even kort toelichten, zeker omdat de ploegenformule kan leiden tot (te) ver pushen van je collega’s.

Op onderstaande link vind je een resem zeer goeie tips rond lopen bij extreme temperaturen. Met tips als “vermijd asfalt” of “loop ’s ochtends” ben je niets, bij een wedstrijd, je kan parkoers en tijdstip niet kiezen. Andere tips kan je wel gebruiken. Wij vullen het nog even aan met enkele bijkomende tips:

–          Shirt: kies voor een wit shirt of alleszins een lichte kleur. Het shirt dat je van RESEARCHRUN ontvangt is een donker shirt. Verkies een lichter shirt voor de wedstrijd.

–          Doe een beetje extra zout in je (sport-)drank die je vooraf drinkt. Zout (mineralen) verlies je bij het zweten. Zout houdt het vocht ook beter vast in het lichaam.

–          Elk lichaam is trainbaar. Een lichaam past zich aan aan wat ervan gevraagd wordt. Dat heet training. Een goed getraind lichaam is van de vele inspanningen beter getraind in het afkoelen van het lichaam, om beter om te gaan met die oververhitting. Dat is belangrijk om weten. Hoogoplopende lichaamstemperaturen gecombineerd met uitdroging zijn een belangrijke reden voor ernstige problemen (onwel worden, darmklachten, tot hartfalen). Getrainde lopers kunnen beter om met dat warme weer dan niet getrainde lopers. We raden beginnende lopers aan om zeker niet te forceren. De ploegenformule zet vaak aan tot het pushen van de teamgeest, ploegmaats schreeuwen en duwen soms de zwakste van de ploeg vooruit. Trap niet in die val en respecteer de grenzen van je collega’s. Twee jaar geleden werd op RESEARCHRUN een loper (ernstig) onwel om die reden. Loop verstandig. Wij wensen je veel succes en plezier.

 

Lees hier meer nuttige tips voor lopen bij extreem warm weer, uit een artikel van running.be

 

Dear Researchrunners,

As you all know, Thursday it will be hot. Will it be too hot for running? No, but it would be good to read this information to avoid problems.

On the link below, you can find an article with some good advice for racing in the heat. Nevertheless, we want to give you some extra advice. Since RESEARCHRUN is a team run, there is always some pressure from the stronger runners in the group, pushing and forcing the slower team mates to run faster. DO NOT PUSH THEM too far. Overheating may cause severe physical poblems. A well trained body is better trained to cope with high temperature, it is able to cool down the body better than a less trained body. Please respect the limits of your team mates. Two years ago there was an untrained runner on RESEARCHRUN who pushed too hard and had to go to the hospital for two days. Team building shoul be fun. Keep it that way.

Concerning your running shirt, wear a white shirt or a light color. The T-shirt you will receive from RESEARCHRUN is a dark one. Run with a lighter color if possible.

Here you can read more advice on how to race in hot weather