Zo haal je het beste uit jezelf: interview Veerle H, Idewe)

Partner IDEWE is specialist in preventie en welzijn op het werk, en doet aan gezondheidspromotie op het werk met Fit4Work. Het Fit4Work-programma stimuleert sport en een goede gezondheid in bedrijven. Een van drijvende krachten achter dit initiatief is Veerle Hermans, verantwoordelijke van de discipline Ergonomie bij IDEWE. Veerle is een bezieler van de loopsport, heeft het hart op de tong, en behoorlijk wat loopkilometers in de benen. Wij ontfutselen haar een paar gouden tips om gezond en met goesting te beginnen lopen en sporten.

Met de start-to-runhype lijkt het wel of Vlaanderen pas de laatste tien jaar het lopen ontdekte. Maar jij loopt al langer, niet?

Ik studeerde Master in Bewegingswetenschappen, in de studentenmiddens van toen ook wel ‘Sportkot’ genoemd. In het programma van die opleiding zat ook een looptest. Meteen de eerste keer dat ik verplicht werd 3 kilometer te lopen in een specifieke tijd. Net als voor een ander examen wilde ik me ook hierop ernstig voorbereiden. Trainen, dus. Dat beviel me zo goed, dat ik met enkele collega-studenten besloot om dit te blijven doen. Zo werd lopen een vast onderdeel in mijn weekroutine. En na mijn studies ging ik ook start-to-runcursussen in mijn gemeente begeleiden.

Loop je met een doel voor ogen?

In de zomer loop ik tot vijf keer per week. En toen mijn eerste start-to-runcursisten een marathon gelopen hadden, vond ik dat ik niet kon achterblijven. De laatste vier jaren was een marathon dan ook mijn jaarlijkse doel.

Vorig jaar kon ik eindelijk de marathon van Berlijn van mijn bucketlist schrappen, en plots leek het of ik uitgelopen was: ik had geen zin meer om nog hogere doelen te zoeken. Een ultraloop interesseert mij niet en nog betere tijden lopen al evenmin. Dus nam ik me in 2016 voor om gewoon voor het plezier te lopen, en mijn loopgoesting te koppelen aan een goed doel. Het werd Loop naar de Maan, een initiatief van Kom op tegen Kanker.

Raar maar waar, zo heb ik de afgelopen vijf maanden zelfs meer kilometers gelopen dan toen ik vorig jaar een marathonvoorbereiding deed … Wel loop ik nu minder lange afstanden, en op een rustiger tempo, no stress! Het ongedwongen lopen, zonder een schema dat je oplegt hoeveel je wanneer moet lopen, geeft me nu veel meer voldoening en plezier.

Je hebt veel wedstrijden gelopen. Kun je lopers enkele tips geven vanuit je ervaring? Zijn er typische beginnersfouten, of dingen waarmee je best rekening houdt als je met lopen start?

Ik raad de onervaren deelnemers aan de RESEARCHRUN aan om vooral niet te beginnen met een spurt. Je lichaam heeft nood aan een opwarming zodat je hele mechanisme in gang wordt gezet. Daarnaast heb je op elke wedstrijd altijd wel enkele ‘clowns’ die – om indruk te maken op hun supporters, voor de lol, of voor de camera’s – starten met een spurt, om nadien abrupt te vertragen. Laat jij je meetrekken door die opscheppers? Dan ben je waarschijnlijk heel snel buiten adem, met nefaste gevolgen voor je verdere wedstrijd.

Een opwarming is niet moeilijk. Je zet gewoon je lichaam zachtjes in beweging: stappen terwijl je met de armen zwaait, huppelen, kleine sprongetjes maken, of lichtjes lopen. Doe dit zeker voor het jouw beurt is om te starten bij de RESEARCHRUN.

Wielrenners spenderen fortuinen aan hun fiets, die vooral zo licht mogelijk moet zijn. Aan welk materiaal besteed jij het meeste aandacht?

Onderzoek heeft bewezen dat de kwaliteit van loopschoenen cruciaal is. Goede loopschoenen zijn echt belangrijker dan een flashy uitrusting. Te vaak nog gaan mensen lopen op oude tennisschoenen die ze nog in de kast hebben staan. Jammer genoeg zullen velen onder hen last krijgen van beenvliesontsteking – soms na enkele weken al.

Doe ook nooit nieuwe kleding of schoenen aan op een wedstrijd, zonder er voordien al eens mee gelopen te hebben. Zelfs de huidige Olympisch kampioen liep vorig jaar een marathon op ‘oude’ schoenen. De inlegzolen flapten er helemaal uit: een iconisch beeld uit de atletiek. Maar niet alleen nieuwe schoenen zorgen voor ongemakken, ook nieuwe shirts of sokken. Test ze vooraf altijd uit.

Gebruik jij energiegels of sportdrank?

Vaak zie je dat sporters bij een training of een korte loop een flesje water bij zich dragen. Eigenlijk is dat overbodig bij inspanningen van minder dan een uur. Wie overdag genoeg water drinkt, kan er zeker een uurtje tegen.

Sport je langer dan één uur of loop je bij extreme temperaturen? Dan moet je wel drinken. Water is vaak voldoende. Sportdranken zijn pas van belang bij zwaardere inspanningen, waarbij het ook noodzakelijk wordt om het zout- en suikergehalte terug op peil te brengen. Probeer ook dit voldoende uit, niet iedereen verteert deze dranken of gels gemakkelijk en het zou toch jammer zijn dat je tijdens een wedstrijd met krampen moet opgeven.

Enkele tips om je slaagkansen te verhogen

  • Beloon jezelf: rustuurtje, saunabezoek, nieuwe T-shirt, … Ga je met de collega’s sporten? Bedenk dan samen een leuk beloningsysteem, of, waarom niet, vraag je baas om jullie te belonen, zoals met de deelname aan de RESEARCHRUN 😉
  • Geen tijd met je drukke agenda om te gaan lopen? Maak het jezelf gemakkelijk: neem je loopkledij mee naar het werk. Zo kleed jij je om op het werk en kun je één keer per week tijdens je lunchpauze, of onmiddellijk na het werk lopen. Hier in Heverlee, bijvoorbeeld, heb je prachtige bossen en velden in de buurt, ideaal voor een after-workrun. En je verliest er niet eens tijd mee: door de training ontwijk je meteen ook de file.
  • Maak er een sport van om op zoveel mogelijk plaatsen te lopen – ook op vakantie. En maak een selfie: leuke souvenirs voor je facebook!

foto veerle