Looptips voor de zomer

Nu de lente zich volop laat voelen en de zomer voor de deur staat, trekken veel mensen de loopschoenen vaker aan. Het is langer licht, het is niet zo koud als in de winter, kortom, redenen genoeg waarom er in deze periode meer gelopen wordt dan in de winter. Je moet echter steeds enkele basisprincipes respecteren om op een verstandige manier te lopen, al is het maar om er meer plezier aan te beleven.

Vermijd lopen in extreme warmte
Lopen in extreme warmte wordt afgeraden. Wanneer het heel warm is, probeer dan ‘s ochtends vroeg te gaan lopen, dan is het lekker fris. Die koelte geef je een enorme energieboost. Is het niet haalbaar om ‘s ochtends vroeg te gaan, probeer dan ’s avonds, of zoek een schaduwrijke omgeving op, zoals het bos.

Smeer je in met zonnecrème
Ga je toch in volle zon lopen, dat kan, zon doet immers deugd en het zou maar gek zijn om niet af en toe van die zon te genieten. Smeer je wel goed in, want tijdens het sporten verbrand je erg gemakkelijk. Let op met zonnecrème boven de ogen, door het zweten kan die zonnecrème in je ogen lopen en dat pikt, wat je heerlijk zonneloopje ontsiert.

Drink voldoende
Dehydratatie is de grootste boeman bij het lopen in warm weer. Door uitdroging krijg je sneller spierkrampen en je prestatieniveau gaat erg snel achteruit. Uitdroging kan ook grotere gevaren inhouden, daarvoor verwijzen we je naar onze infosessie. Belangrijk is dat je niet zozeer tijdens het lopen drinkt, maar dat je doorheen je dag, voor en na het lopen, regelmatig drinkt. Bij lange inspanningen en extreem warm wordt aangeraden om tijdens de inspanning te drinken, maar het komt er in eerste instantie op aan om je vochtbalans buiten de training te onderhouden.

Aangepaste kledij
Zorg dat je kledij aangepast is aan het weer. Te warme kledij zorgt voor oververhitting en uitdroging, en dat is te vermijden. Bij warm weer en een felle zon opteer je beter voor een lichte kleur.  Een licht hoofddeksel kan ook helpen tegen oververhitting en hoofdpijn. Sommige lopers hebben wel eens de neiging om bij heel warm weer het T-shirt uit te doen, omdat het met shirt te warm zou zijn. Let daarbij wel op, bij een felle zon zal je dan meer zweten en meer vocht verliezen. Denk er ook aan, insmeren.